vrijdag 8 mei 2015

Fitbit Charge Activity Tracker

De Fitbit Charge is de opvolger van de Fitbit Flex en een populaire activity tracker. Vooral vanwege de uitgebreide mogelijkheden en betaalbare prijs wordt  deze wearable veel verkocht, zowel in Europa als in de V.S. Er is veel informatie te vinden over de Fitbit Charge, hierdoor kon meer informatie verzameld worden dan over de eerder onderzochte activity trackers. 




Polsband

Bij het bekijken van de opties valt op dat de tracker in verschillende kleuren verkrijgbaar is en dat het flexibele polsbandje 21 mm meet. Dit is een behoorlijk forse afmeting voor om je pols en ik ben niet erg gecharmeerd van het design. De tracker is verkrijgbaar in zwart, paars, oranje en blauw. Het polsbandje is in Europa in maat S of L te krijgen en het is via de pinnetjes verder verstelbaar in verschillende groottes. De maat S is geschikt voor een polsmaat van 14-16 cm, maat L is voor een polsmaat van 16-19 cm.

Fitbit Charge Activity Tracker
Bron: www.smarthealth.nl

Synchroniseren en opladen 

Gegevens worden automatisch en draadloos naar je smartphone of computer doorgegeven als je binnen een afstand van 6 meter bent. 

De duur van de batterij bedraagt circa 5 dagen. Opladen gaat makkelijk door de standaard USB kabel. 

Mogelijkheden


Deze wearable meet alle bewegingen en kan ook hoogte meten door een gyrometer, waardoor je zelfs weet hoeveel trappen je beklommen hebt. De Fitbit kan echter geen verschil zien in de kracht van je beweging, waardoor geen onderscheid gemaakt wordt of je een handje chips eet of een gewicht van 50 kg optilt. Deze trainingen moet je achteraf handmatig invoeren. Je voeding kun je opslaan in een uitgebreide database.

De Fitbit is waterdicht tot 1 ATM, dit schijnt gelijk te zijn aan spatwaterdichtheid.Toch zijn er mensen die gezwommen hebben met een Fitbit, zonder dat daarbij problemen optraden. 


Display

Er zit een weergavescherm op, dat tevens als horloge dient. Naast de tijd kun je op het scherm ook aflezen welke activiteiten je gedaan hebt en hoe ver je met je doelen bent. Deze doelen kun je handmatig instellen via de app en je krijgt een reward als je het doel behaald hebt. De Fitbit geeft geen signaal af als je te lang stilzit. Een andere optie is dat je statistieken kunt delen met vrienden die ook een Fitbit dragen, waardoor je een competitie met hen kunt aangaan. 

Je krijgt een melding bij een inkomend gesprek op het OLED schermpje: je kunt zien wie belt door de Caller-ID. Opnemen kan niet met de Fitbit, daarvoor heb je altijd je smartphone in de buurt nodig. Bediening van het OLED schermpje vindt plaats door dubbel tikken op het schermpje.

Daarnaast kan de Fitbit als wekker gebruikt worden. Het is overigens geen smart alarm: dit wekt de drager in de lichtere fase van de slaap. De slaap wordt geregistreerd: je kunt de duur van de slaap aflezen en zien of je onrustig sliep.


Applicatie

De applicatie voor op je smartphone, computer of tablet is gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Er zitten 9 ondersteunende talen in de applicatie, waaronder het Nederlands. 

Fitbit Charge App
Bron: www.wareable.com


Weegschaal

De Fitbit Charge kan aan de Fitbit Aria Wifi Scale gekoppeld worden. Zodra je gebruikt maakt van de weegschaal worden de gegevens gekoppeld aan je Fitbit apps. Je gewicht, BMI en vetpercentage worden geregistreerd en weergegeven in een grafiek. Deze gegevens worden niet gedeeld met de overige gebruikers van de weegschaal, zodat privacy gegarandeerd is. 

Precisie

Bij vergelijkingen is gebleken dat de Fitbit redelijk precies is in het meten van het aantal stappen. De afwijkingen zijn klein ten opzichte van veel andere wearables. Daarnaast worden er weinig fouten gemaakt bij het registreren van andere bewegingen die geen verplaatsingen zijn, zoals bijvoorbeeld bij gitaarspelen of eten bereiden. 

Beoordeling

De Fitbit Charge heeft behoorlijk wat voordelen waar ik enthousiast over ben. Hij werkt accuraat en heeft veel mogelijkheden. Synchroniseren en opladen gaat eenvoudig. Behaalde doelen worden aangegeven en je kunt communiceren met anderen via de app. 
Nadelen zijn het design en het ontbreken van een signaal als je te lang stilzit. In mijn geval is deze activity tracker niet compatibel aan mijn smartphone. 
Vanwege het ontbrekende signaal bij te lang stilzitten en door het mindere design krijgt de Fitbit Charge een 7.




Eisen:



Fitbit Charge



Betrouwbaar zijn in de registratieDe registratie is betrouwbaar, zowel stappen als hoogte. De zwaarte van de activiteit kan echter niet gemeten worden
Zoveel mogelijk verschillende activiteiten kunnen meten
De Fitbit kan meerdere activiteiten meten, maar een Pilates of Fitnesstraining moet handmatig toegevoegd worden
De accuduur moet enkele dagen zijn
De tracker bevat een accu die 5 dagen werkt. Opladen verloopt eenvoudig via de meegeleverde USB laadkabel
Compatibele met een Samsung Galaxy S2
Nee, minimaal Bluetooth 4.0 
Een seintje geven als ik lang stilzit 
Nee
Voeding op een makkelijke manier kunnen toevoegenVia de app mogelijk, er is een uitgebreide voedingsdatabase
Instelbare doelen met feedback 
Aanwezig, je kunt dagelijkse doelen instellen en krijgt een terugkoppeling zodra je het doel bereikt 
Er moet een schermpje opzitten 
Aanwezig, OLED schermpje
Mijn budget is maximaal €150
Prijs vanaf €109, de gemiddelde prijs is €129
Een strak en vrouwelijk design heeft mijn voorkeur
Het design is niet spannend of mooi te noemen. Het is meteen duidelijk dat je een activity tracker draagt  
Bijzonderheden/extra mogelijkheden
  • Slaapanalyse
  • Wekkerfunctie
  • Koppelbaar aan Fitbit Scale
  • Dagelijkse doelstellingen zelf te definiĆ«ren
Eindoordeel ​7





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bestel je wearable of smart watch