woensdag 29 april 2015

Sporten en afvallen

Sporten en afvallen is een combinatie die heel logisch is voor veel mensen. Het aandeel van voeding is echter minstens zo groot en vaak zelfs nog groter om effectief af te vallen. 
Zonder een aanpassing van de voeding kun je slechts heel beperkt afvallen, hoe hard je ook sport. Naar schatting wordt 80% van je lichaamsgewicht bepaald door de voeding en slechts 20% door beweging en/of sporten. 

Daarnaast is een veel voorkomend misverstand dat
je heel veel calorieën gebruikt bij het sporten, waarna het biertje of de zak chips te voorschijn komt na een work-out 
In een eerdere blog beschreef ik het onderzoek van Erik Scherder (VU Amsterdam), waaruit bleek dat dagelijks een uurtje sporten de gevolgen van een inactief leven niet kan compenseren. Hij adviseert om elk dagdeel in beweging te komen, bijvoorbeeld door lopend of fietsend naar het werk te gaan. 


Effectief afvallen


Ondanks dat de waarde van bewegen bij het afvallen beperkt is, ben ik toch erg enthousiast over een bijzondere combinatie van sporten en afvallen. Naast het aanpassen van het voedingspatroon door het weglaten van de meeste koolhydraten en door het eten van meer eiwitten en gezonde vetten, is het volgende schema effectief: 

- dagelijks een matig intensieve inspanning leveren, minimaal 30 minuten per keer. Dit kan een afwisseling zijn van hardlopen, fietsen of wandelen 
- 2 keer per week 30 minuten gerichte oefeningen doen voor de probleemzones. Bij voorkeur een combinatie van de BBB- zones: buik, billen en bovenbenen


Sculpting workout
Shape.com Photo: Francisco Garcia


Het trainen van de probleemzones moet dus altijd gebeuren in combinatie met een aanpassing van de voeding. Als het vetpercentage van het lichaam hoog blijft, komen er echt geen spieren tevoorschijn! 
Als je vetpercentage afneemt, zul je echter zien dat er meer spiervorming optreedt in de probleemgebieden, waardoor je juist daar relatief meer afvalt. Op deze manier is plaatselijk afvallen mogelijk.   


Pilates

Op Pinterest kwam ik de volgende programma's tegen, waarmee je de bedoelde zones kunt aanpakken. Ze zijn beiden gebaseerd op Pilates: 


pilates, abs, workout
Bron: blogilates.com




pilates, abs, workout
Bron: Blogilates.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bestel je wearable of smart watch