woensdag 27 mei 2015

Fitbit Charge HR

De Fitbit Charge HR is de uitgebreide versie van de Fitbit Charge vanwege de ingebouwde hartslagmeter. De techniek van de hartslagmeter is gebaseerd op een meting met LED-lampjes. Of de meting van de hartslag net zo betrouwbaar is als meting met een borstband, wordt betwijfeld. Er worden afwijkingen gevonden ten opzichte van hartslagmeting met een borstband. Toch blijkt de Charge HR een aantal voordelen te hebben bij het meten van activiteiten ten opzichte van traditionele activity trackers. 


Fitbit Charge HR
Bron:www.pcadvisor.co.uk

Polsband

Deze fitness tracker is verkrijgbaar in dezelfde kleuren als de standaard uitvoering de Fitbit Charge. De tracker is verkrijgbaar in de kleuren zwart, paars, oranje en blauw. Het rubberen polsbandje is eveneens 2,1 centimeter breed. Sommige mensen geven aan last te hebben van huidirritatie door het rubberen bandje. Omdat de Fitbit strak tegen de huid gedragen moet worden om de hartslag te kunnen meten, wordt de kans op irritatie verder vergroot. Het design is identiek aan dat van de Fitbit Charge. 

Synchroniseren en opladen 

Gegevens worden automatisch en draadloos naar je smartphone of computer doorgegeven, als je binnen een afstand van 6 meter bent. Installeren en synchroniseren gaat eenvoudig met Bluetooth, vanaf versie 4.0. 

De batterij heeft een levensduur van maximaal 5 dagen, ondanks de aanwezige hartslagmeter. Om deze lange batterijduur te behalen zijn de LED's om de hartslag te meten waarschijnlijk iets te zwak. De afwijkingen in hartslagmeting worden vermoedelijk hierdoor veroorzaakt. 

Mogelijkheden

In het volgende introductiefilmpje wordt een indruk van de mogelijkheden gegeven. Er wordt gesuggereerd dat de Fitbit Charge HR de hartslagband om de borst kan vervangen. Dit blijkt echter, zoals eerder al geconstateerd werd, niet het geval te zijn vanwege de ontbrekende accuraatheid. 




De tracker meet alle bewegingen en kan ook hoogte meten door een gyrometer. In de hoogtemeting worden drie traptreden geteld als één traptrede, omdat afzonderlijke trappen niet gemeten kunnen worden. De Fitbit kan ook geen verschil zien in de kracht van je beweging, waardoor geen onderscheid gemaakt wordt of je een handje pinda's eet of een gewicht van 25 kg optilt. Deze trainingen moet je daarom achteraf handmatig invoeren. Voeding kan opgeslagen worden in een uitgebreide database.

De Fitbit is waterdicht tot 1 ATM, dit is spatwaterdichtheid. Er zijn echter mensen die zonder problemen gezwommen hebben met een Fitbit Charge. 


Display

Er zit een duidelijk OLED weergavescherm op, dat tevens als horloge kan dienen. Naast de tijd kun je ook aflezen welke activiteiten je gedaan hebt en hoe ver je met je doelen bent. Doelen kun je handmatig instellen via de app waarbij je een reward krijgt als een doel behaalt. De Fitbit Charge HR geeft geen seintje als je te lang stilzit. Een andere optie is het delen van statistieken met vrienden.  


Fitbit Charge HR
Bron: www.amazon.co.uk

Je krijgt een melding bij een inkomend gesprek op het display schermpje, waarbij je kunt zien wie je belt door de Caller-ID. Om op te nemen heb je altijd je smartphone in de buurt nodig. Bediening van het schermpje vindt plaats door dubbel tikken op het OLED schermpje.

De Fitbit kan ook als wekker gebruikt worden. Wekken gebeurt op de ingestelde tijd en niet tijdens het lichtere deel van de slaap, zoals bij sommige andere trackers. De slaap wordt gevolgd en kan achteraf uitgelezen worden via de app. 


Applicatie

De applicatie voor op je smartphone, computer of tablet is makkelijk te installeren, overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. De applicatie bevat 9 talen, ook in de Nederlandse taal. 

Fitbit Charge HR app
Bron: runatplaydog.com


Weegschaal

De Fitbit Charge HR kan ook aan de Fitbit Aria Wifi Scale gekoppeld worden, evenals de standaard Fitbit Charge. De gegevens van de weegschaal worden gekoppeld aan je Fitbit apps. Het gewicht, je BMI en vetpercentage worden vastgelegd en in een grafiek weergegeven. Deze gegevens worden overigens niet gedeeld met andere gebruikers van de weegschaal, zodat je privacy gegarandeerd is. 

Precisie

Bij vergelijkingen is gebleken dat het meten van het aantal stappen redelijk nauwkeurig plaatsvindt. Deze afwijkingen zijn klein ten opzichte van een groot andere wearables. Een GPS ontbreekt echter, waardoor informatie over de afgelegde afstand en route ontbreekt. Daarnaast vindt de hartslagmeting onnauwkeurig plaats, waardoor de geregistreerde gegevens vaak onjuist zijn. 

Omdat meerdere waarden gecombineerd worden, geeft de Charge HR echter toch meer informatie dan traditionele trackers. Bij een training waarbij geen grote verplaatsingen gemaakt worden, maar de hartintensiteit wel toeneemt zal de Charge HR een toegenomen activiteit kunnen waarnemen. Hierin onderscheidt deze tracker zich positief ten opzichte van andere fitness trackers. 

Beoordeling

De Fitbit Charge HR is veelzijdig door de hartslagmeter, gyrometer en slaapregistratie. Hij telt redelijk accuraat de gezette stappen, maar faalt in de hartslagregistratie. Synchroniseren en opladen gaat eenvoudig en de app is gebruiksvriendelijk. 
Het ontbreken van een seintje als je te lang stilzit is een nadeel. De Fitbit Charge HR is eveneens niet compatibel met mijn smartphone. Daarnaast is het design weinig aansprekend en zijn de gemelde problemen met het rubberen bandje een punt van verbetering. De aanschafprijs van €150 is een vrij forse prijs voor een tracker met de genoemde nadelen. Om deze reden is de beoordeling voor de Fitbit Charge HR een 6,5.  



Eisen:



Fitbit Charge HR



Betrouwbaar zijn in de registratieDe registratie is betrouwbaar, zowel wat stappen als hoogte betreft. 
De hartslagmeting is niet betrouwbaar 
Zoveel mogelijk verschillende activiteiten kunnen meten
De Fitbit kan meerdere activiteiten meten. Door de hartslagmeting is meer zicht op de activiteiten aanwezig
De accuduur moet enkele dagen zijn
De tracker bevat een accu die maximaal 5 dagen werkt. Opladen kan eenvoudig via de meegeleverde USB laadkabel
Compatibele met een Samsung Galaxy S2
Nee, minimaal Bluetooth 4.0 
Een seintje geven als ik lang stilzit 
Nee
Voeding op een makkelijke manier kunnen toevoegenEr is een uitgebreide voedingsdatabase en voeding kan toegevoegd worden
Instelbare doelen met 
Je kunt dagelijkse doelen instellen en ontvangt een signaal als het doel bereikt is
Er moet een schermpje opzitten 
Aanwezig, duidelijk OLED schermpje
Mijn budget is maximaal €150
€150
Een strak en vrouwelijk design heeft mijn voorkeur
Het design is niet spannend of mooi te noemen. Het is meteen duidelijk dat je een activity tracker draagt  
Bijzonderheden/extra mogelijkheden
  • Hartslagmeting
  • Slaapanalyse
  • Wekkerfunctie
  • Koppelbaar aan Fitbit Scale
  • Dagelijkse doelstellingen zelf te definiëren
Eindoordeel 6,5




2 opmerkingen:

  1. Just admiring your work and wondering how you managed this blog so well. It’s so remarkable that I can't afford to not go through this valuable information whenever I surf the internet! Fitbit Discount

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Thank You, your blog about wearables is also awesome!

    BeantwoordenVerwijderen

Bestel je wearable of smart watch