donderdag 5 maart 2015

Techniek in Wearables

Techniek in een activity tracker

Techniek is niet mijn sterkste kant, maar het is wel handig om te weten hoe een wearable werkt. Door te weten welke techniek gebruikt wordt, is het makkelijker om een keuze te maken. Als je weet op welk principe de activity tracker gebaseerd is, kun je een inschatting maken van de te verwachten nauwkeurigheid.


AccelerometerAlle fitness trackers zijn voorzien van een accelerometer. Deze meter legt het begin en het einde van een beweging vast en meet de intensiteit van de beweging. Hiervoor worden elektrisch geladen plaatjes gebruikt met een klein tegenwicht in het midden. De sensor registreert de beweging en berekent wat je doet.

Nauwkeurigheid metingen
De meting van de beweging blijkt soms lastig te zijn. Er zijn een aantal tests gedaan naar de nauwkeurigheid van de accelerometers. Het maakt verschil waar je het apparaatje draagt. Het meest nauwkeurig werkt het als je het op de romp kunt bevestigen dus op je borstkas, heup of bovenarm. De meeste fitness trackers draag je echter om de pols. Ook het aantal sensoren in de tracker heeft invloed op de nauwkeurigheid.  

Fietsen met een wearable
Activity trackers blijken moeilijk te kunnen meten welke impact fietsen heeft. Dit komt omdat je armen en romp redelijk stil blijven tijdens het fietsen. Als de tracker de mogelijkheid heeft om aan je been bevestigd te worden is het wel mogelijk om deze activiteit te meten, zeker als je daarnaast gebruik maakt van een geschikte app. In Nederland, fietsland is het wel handig om een activity tracker te hebben die geschikt is om fietsbewegingen te meten. Overigens beweren sommige fabrikanten dat hun wearable hier wel geschikt voor is. In de praktijk blijkt dit echter niet altijd te kloppen. 
wearable activity tracker
Bron: Getrock.com 

Andere mogelijkheden van activity trackers


Het meten van bewegingen is maar één taak van de vele mogelijkheden die de hedendaagse activity trackers hebben. Voor het meten van bijvoorbeeld hartslag, transpiratie en slaap wordt bio-technologie gebruikt. Hiermee kan de tracker op intelligente wijze ontdekken waar je mee bezig bent. De Jawbone UP24 kan zelfs aangeven dat je iets moet drinken omdat je uitdroogt! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bestel je wearable of smart watch