dinsdag 3 maart 2015

Stilzitten is gevaarlijk!

Niet bewegen is schadelijk voor de gezondheid


De afgelopen jaren dachten we dat regelmatig sporten een inactief leven kon compenseren. Uit vergelijkend onderzoek van Erik Scherder (Hoogleraar Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam) is gebleken dat dit niet het geval is.
Door regelmatig even op te staan, een stukje te lopen of te fietsen worden meer calorieën verbrandt dan door één uur per dag te sporten. Het dragen van een activity tracker kan je helpen om regelmatig even te bewegen. De aanbeveling van de onderzoeker is om in ieder geval elk half uur even op te staan. Even staan om te telefoneren of om al wandelend de lunch te eten helpt al. 

Gevolgen van te weinig bewegen:

Als lichaamsdelen onvoldoende gebruikt worden, gaan ze er in kwaliteit op achteruit. Een voorbeeld hiervan is als een arm of been enkele weken in het gips gezet worden. Het verschil in spiermassa is al snel zichtbaar zodra het gips verwijdert wordt. Het duurt daarna een tijd voordat de spieren weer in conditie zijn. 

Hersenen worden ook inactief:

Als we veel zitten komt er onvoldoende bloed en zuurstof in ons brein. De kwaliteit van het denkvermogen gaat erop achteruit. Ook wordt de aanmaak van een aantal chemische stoffen bevorderd door een goede bloedcirculatie.

Organen functioneren minder:

De lever heeft een groot aantal taken in de stofwisseling en de afbraak van vetten en omzetting van glucose. Bij te weinig beweging kunnen er teveel verkeerde vetten in de lever opgeslagen worden. Hierdoor kunnen ontstekingen en vetophopingen ontstaan.
Alvleesklier: bij te weinig spieractiviteit wordt glucose niet goed door de spieren opgenomen. De alvleesklier gaat meer insuline aanmaken om de glucose toch in de cellen te krijgen. Insuline is de sleutel om de cellen te openen voor glucose. Als dit proces niet goed verloopt kan Diabetes Mellitus optreden (suikerziekte).


Aantasting van hart en bloedvaten:

Het hart: de onderzoekers hebben een verband gevonden tussen inactiviteit en een verhoogde bloeddruk. Ook werd een hoger cholesterolgehalte gezien bij mensen die veel zitten. 

Conclusie: 

Topprestaties zijn niet nodig: door kleine aanpassingen in het dagelijks leven worden de grootste resultaten bereikt!

running girl sea
"Mike" Michael L. Baird [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bestel je wearable of smart watch