zondag 1 maart 2015

Wearable gebruikers nemen vaker de trap

Onderzoek naar het effect van activity trackers


In 2014 is in de gemeente Terneuzen een project gestart naar het effect van het dragen van een activity tracker: namelijk van een Fitbit bandje. 

Er werd een competitie gestart waarbij deelnemende medewerkers in 2 groepen verdeeld werden. Een groep droeg een Fitbit bandje, de andere groep droeg geen actvity tracker. 
Het doel was om het bewegen te stimuleren, zowel op het werk als in de vrije tijd. 

De activity tracker werd gekoppeld aan de eigen smartphone, maar ook andere medewerkers konden zien wie het meest bewogen heeft. Hierdoor werd de onderlinge competitie vergroot. 
Uit de eerste resultaten bleek dat er een positief effect is op het bewegingspatroon: de gebruikers bewegen meer en nemen vaker de trap


walking stairs activity
                        Markus Koller | the man on the stairs | Flickr




Reacties op het onderzoek


De meeste medewerkers zijn positief over het gebruik van een activity tracker: ze voelen zich energieker. De geadviseerde 10.000 stappen bleken echter moeilijk te behalen te zijn. Het project heeft een looptijd van één jaar. Omdat de resultaten zo positief zijn hebben zich ook andere medewerkers gemeld met het verzoek om een activity tracker te krijgen. 

Uitbreiding competitie activity trackers


Ook de gemeenten Huls en Sluis zien voordelen in het stimuleren van hun medewerkers om meer te bewegen. Zij hebben zich ook bij de competitie aangesloten en activity trackers aan hun medewerkers verstrekt. Daarnaast hebben al een aantal andere gemeenten en bedrijven interesse in de competitie en overwegen om ook mee te doen. 

Belang van regelmatig bewegen 


Het belang van bewegen gedurende de dag wordt steeds duidelijker. Zelfs één uur intensief sporten compenseert niet de nadelen van een dag stilzitten. De effecten van stilzitten zijn groot. Professor Erik Scherder deed vergelijkend onderzoek en de uitkomst liet gevolgen zien op het gebied van: 


  • Hersenen 
  • Organen 
  • Spieren 
  • Skelet 
  • Aderen 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bestel je wearable of smart watch