zondag 16 augustus 2015

Jawbone UP MOVE, UP 2, UP 24 en UP 3

Jawbone UP

De Jawbone UP activity trackers zijn momenteel populaire trackers. Veel mensen die een andere tracker getest hebben, verwezen naar de positieve eigenschappen van de Jawbone. Vooral gebruikersgemak en betrouwbaarheid worden genoemd als pluspunten van deze wearable. Deze trackers blijken echter ook een aantal nadelen te hebben, waar gebruikers last van kunnen hebben. Om de voor- en nadelen op een rijtje te zetten worden de meest verkochte modellen vergeleken. De Jawbone bestaat uit meerdere uitvoeringen. 

Enkele populaire modellen die nader bekeken zijn: 

  • Jawbone UP MOVE
  • Jawbone UP 2
  • Jawbone UP 24 
  • Jawbone UP 3


Jawbone UP MOVE


Jawbone UpMove
Jawbone UP MOVE | Jawbone.com



Het design van de Jawbone UP MOVE is bijzonder, het model is apart te noemen. De UP MOVE is een lichtgewicht tracker en beschikt over een clip of horlogebandje. Je kunt hem met de clip makkelijk vastmaken aan bijvoorbeeld je riem, broekband of BH bandje. Door het gebruikte materiaal komt de tracker wel een beetje goedkoop over.


-----------------------------------------------------------------------



Jawbone UP 2



Jawbone UP 2
Gadfit.com

Het ontwerp van de Jawbone Up 2 is strak en
lijkt niet meteen op  een fitness tracker, zoals veel andere modellen wel doen. Het bandje is enigszins onhandig. De zilverkleurige tracker ziet er goed uit, het materiaal wordt helaas snel vies. Vanwege het strakke design zou ik deze tracker wel willen dragen!  

-----------------------------------------------------------------------


Jawbone UP24 


Jawbone UP 2
Fastcompany.com

De Jawbone UP 24 is strak, simpel en niet te groot. Deze tracker is aantrekkelijk door zijn aparte uiterlijk. Door het design blijf je wel snel ergens achter haken, waardoor hij minder geschikt is voor sporten waarbij je intensief beweegt. Op het eerste gezicht herken je de armband niet meteen als fitnesstracker. De Jawbone UP 24 is in 5 kleuren verkrijgbaar.

-----------------------------------------------------------------------


Jawbone UP 3



Jawbone UP3
Jawbone UP3 | whatwearabletech.com


De Jawbone UP 3 heeft een heel mooi design...strak, stijlvol, trendy... Het bestaat dus toch, een activity tracker die er gewoon goed uitziet!   


-----------------------------------------------------------------------



De vier trackers Jawbone UP MOVE, 2, 24 en 3 hebben een aantal overeenkomsten in de gebruikte techniek, hun mogelijkheden en in de registratie van activiteiten. De overeenkomsten en verschillen op een rijtje: 

Overeenkomsten  

  • Gratis praktische UP app.
  • Smart Coach, verzamelt en analyseert om daarna persoonlijk advies te geven
  • Activiteiten meten, de tracker telt niet alleen stappen, maar registreert volledige trainingen. 
  • Stappen tellen, de kern van elke activity tracker. 
  • Verbrande calorieën, na vaststelling van het basaal metabolisme kan een koppeling gemaakt worden tussen beweging en de verbrande calorieën.
  • Voedingsregistratie: via de UP app kunnen maaltijden geregistreerd worden, producten staan in een database die ook door de streepjescode te scannen toegevoegd kunnen worden. 
  • Slaapregistratie, meting van de diepte van de slaap en het aantal keren dat je wakker wordt. 
  • Doelen stellen, doelen kunnen ingesteld worden, de UP geeft herinneringen. 
  • Vergelijken met anderen, Je kunt vrienden met een UP uitdagen tot een duel en resultaten vergelijken. 
  • De wearables zijn spatwaterbestendig. Er kan niet mee gezwommen worden of gebruik gemaakt worden van bijvoorbeeld sauna of stoombad.
  

Verschillen tussen Jawbone UP MOVE, 2, 24 en 3

Display 

De UP MOVE heeft een LED display waarop de voortgang afgelezen kan worden.Het display kan tijd aangeven, door de LED verlichting als wijzers te laten fungeren. Ook kan afgelezen worden hoeveel van de doelstelling behaald is. De slaaptracker kan geactiveerd worden door enige tijd op de MOVE te drukken en vast te houden. 


De Jawbone 2, 24 en 3 geven via LED lampjes de status en voortgang aan. Door meermaals op de tracker te tikken kan een andere modus gekozen worden. 



Andere mogelijkheden 

De UP 2, 24 en 3 kunnen ook als wekker gebruikt worden en geven een signaaltje als je lang stilzit. Dit signaal vindt via trillingen plaats, zodat je omgeving niet merkt dat je een seintje krijgt. 
De UP MOVE heeft deze beide mogelijkheden niet.

De UP 3 kan een indicatie geven over de hartgezondheid door een meting van de hartslag uit te voeren. Over de kwaliteit van deze hartslagmeting bestaan grote twijfels ten aanzien van de betrouwbaarheid ervan. Daardoor is het twijfelachtig of deze optie wel echt een toevoeging is. 

Applicatie 
SmartCoach is de Jawbone App die geschikt is voor alle Jawbone producten. De app geeft gepersonaliseerde tips. Gebruikers van Jawbone vermelden dat de app goed functioneert en aansluit op hun wensen. 

App Jawbone UP 3
Wareable.com

Precisie


De UP MOVE is redelijk accuraat, maar geeft bij het hardlopen teveel passen aan. 

De UP 2 is tijdens wandelen en traplopen redelijk accuraat, tijdens hardlopen is de UP 2 niet accuraat genoeg en geeft een te hoog aantal stappen aan. 

De UP 24 is vergelijkbaar met de UP 2, vooral met hardlopen komt het aantal stappen niet overeen en wordt te hoog ingeschat. 

De UP 3 is vergelijkbaar met de andere UP modellen, vooral met hardlopen is ook deze wearable te positief. 

Conclusie: redelijk accurate registratie van activiteiten, alleen de resultaten van hardlopen moeten met een korreltje zout genomen worden. Dit heeft uiteraard wel invloed op de totale resultaten. 

Synchroniseren en opladen

Alle systemen synchroniseren via Bluetooth Smart. Jawbone UP MOVE, 2, 24 en 3 zijn geschikt voor de meeste telefoons met Bluetooth 4.0 die op Android 4.3 (Jelly Bean) of later draaien. Telefoons met kleine schermpjes en tablets worden op dit moment nog niet ondersteund. Helaas is dit systeem niet compatible met oudere smartphones, waardoor de Jawbone UP wearables zijn niet voor mijn smartphone.

De Jawbone UP MOVE beschikt over een niet-oplaadbare batterij die 6 maanden meegaat. De UP 2 en UP 3 gaan beiden 7 dagen mee, waarna de batterij opgeladen moet worden. Het opladen van de UP 2 en de UP 3 verloopt niet handig, een minpunt van deze trackers. 
De Jawbone UP 24 gaat dankzij een update van de firmware 14 dagen mee, voordat deze opgeladen moet worden.

Over het aansluiten van de Jawbone op de PC zijn de nodige klachten gemeld. De manier waarop dit gedaan moet worden wordt als onhandig en omslachtig ervaren. 

Prijs

De prijzen lopen flink uiteen. De Jawbone UP MOVE kan voor circa €50 gekocht worden, de Jawbone UP2 heeft een adviesprijs van € 119, de Jawbone UP 24 kost ook circa €119 en de Jawbone UP3 kost circa € 180.

Beoordeling

Jawbone heeft ingezet op een mooi design. De wearables zijn over het algemeen mooi, compleet en praktisch. De app is gebruiksvriendelijk. Er zijn echter ook een aantal nadelen aan de trackers van Jawbone, waardoor de wearables op veel punten onderdoen voor concurrenten zoals Fitbit.
  • het ontbreken van een schermpje, je hebt voor alles de app nodig
  • geen meldingen bij binnenkomende telefoontje, sms of email
  • alleen spatwaterdicht 
  • onhandig om op te laden
  • problemen met de sluiting van het bandje van de UP 2 en UP3 


De Jawbone UP Move heeft als sterk punt een goede prijs/kwaliteit score. Zelfs voor een bedrag lager dan €50 is deze tracker te koop. Voor iemand die een tracker wil uitproberen zonder er teveel geld aan uit te willen geven is deze wearable een aanrader. Hij is betrouwbaar en kan via een clip onzichtbaar gedragen worden, zodat het mindere design niet hoeft op te vallen. Minpunten zijn de ontbrekende signaalfunctie en het ontbreken van een oplaadbare batterij. Vanwege het grote aantal pluspunten en lage prijs scoort deze tracker een 7 als totale beoordeling. 

De Jawbone UP 2 Is een goede en duurzame fitness tracker. De batterij gaat 7 dagen mee en de mogelijkheden zijn uitgebreid. De UP 2 heeft een mooi design, lijkend op de duurdere UP 3. Toch heeft deze mooie tracker nadelen, met name het onhandige bandje en de problemen met opladen zijn minpunten. Het aantal mogelijkheden, de gunstige prijs en het design zorgen voor een totale score van een 7.5 

Jawbone UP 24 heeft een lange batterijduur en goed uitziend design. Opladen gaat makkelijker dan de UP 2. Door het design is deze tracker niet geschikt om intensief mee te sporten. Het design, de mogelijkheden en de iets hogere prijs zorgen voor een totale score van een 7 voor deze tracker. 

Jawbone 3 is een mooie fitness tracker, met uitgebreide mogelijkheden. Het design is top. De aanwezige hartslagmeter is een extra feature die handig kan zijn, echter de metingen blijken niet helemaal betrouwbaar te zijn. Er zijn veel opmerkingen over de onhandige sluiting, die zelfs spontaan kan opengaan. De prijs ligt relatief hoog met €180, dit zal voor velen een reden zijn om toch voor een tracker te kiezen die goedkoper is. 
Ondanks het erg mooie design zorgen de hoge prijs en de niet goed functionerende hartslagmeter voor een lagere score dan je op basis van het uiterlijk zou verwachten, de score is een 6.5


Eisen:


Jawbone 



Betrouwbaar zijn in de registratieDe registratie van de UP modellen zijn allemaal voldoende accuraat  Hardlopen wordt minder goed geregistreerd bij de UP 24.
Zoveel mogelijk verschillende activiteiten kunnen meten
Alle UP modellen kunnen meerdere activiteiten meten zoals wandelen, traplopen en slaapregistratie. 
De accuduur moet enkele dagen zijn
De UP 2 en UP 3 bevatten een accu die maximaal 7 dagen werkt. De UP 24 gaat maar liefst 14 dagen mee! Opladen kan eenvoudig via de meegeleverde USB laadkabel. 
De UP MOVE heeft een batterij die na een half jaar vervangen moet worden
Compatibele met een Samsung Galaxy S2
Nee, minimaal Bluetooth 4.0
Een seintje geven als ik lang stilzit 
Ja, de UP 2, 24, en 3  
Voeding op een makkelijke manier kunnen toevoegenToevoegen van voeding kan via de app, het invoeren kan veel werk zijn
Instelbare doelen 
Je kunt dagelijkse doelen instellen maar krijgt geen seintje als het doel bereikt is.
Er moet een schermpje opzitten 
Nee, alleen Led-lampjes.
Maximaal €150UP MOVE€50 
UP 24 €80 
UP 2 €120
UP3 €180
Een strak en vrouwelijk design heeft mijn voorkeur
De UP 2 en de UP 3 hebben beide een strak en mooi design. Ook het design van de UP 24 is strak. De UP Move kan onopvallend aan kleding vastgemaakt worden, als horlogemodel ziet de MOVE er enigszins kinderlijk uit 
Bijzonderheden/extra mogelijkheden

  • Spatwaterdicht
  • Slaapanalyse
  • Wekkerfunctie voor de UP2, UP24 en UP3 
  • De UP 3 beschikt over een hartslagmeter
  • Dagelijkse doelstellingen zelf te definiëren
Eindoordeel UP MOVE  Beoordeling : 7 
UP 24         Beoordeling:  7.5
UP 2           Beoordeling:  7 
UP3:           Beoordeling:  6.5  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bestel je wearable of smart watch